درمان افسردگی بعد از زایمان اگرچه اندکی وقت گیر، اما به راحتی امکان پذیر است. با وجود این واقعیت که افسردگی پس از زایمان از مدتها قبل شناخته شده است، بسیاری از کارشناسان معتقدند که به درستی تشخیص داده نمیشود. با افزایش دانش در مورد افسردگی پس از زایمان و راههای درمان افسردگی بعد از زایمان، بیشتر ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی به دنبال عوامل خطر در بیماران خود از همان اولین مراجعه به مراقبتهای دوران بارداری هستند.
اگر خانمی در معرض خطر باشد، ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی وی میتواند وضعیت روحی وی را در تمام دوران بارداری ارزیابی کند. پس از زایمان زن، او و نزدیکان وی باید مراقب علائم و نشانههای افسردگی باشند. ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی وی همچنین باید در ویزیتهای پس از زایمان به دنبال چنین علائمی باشد.
اگر علائم افسردگی پس از زایمان را تجربه کردید، ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی، شدت علائم شما را ارزیابی میکند، از جمله در مورد اینکه آیا فکر میکنید به خودتان آسیب میرسانید یا به کودک. ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی شما همچنین در مورد سایر علائم مربوط به خلق و خوی، برای تعیین اینکه آیا از افسردگی پس از زایمان رنج میبرید یا از بیماری دیگری مانند اختلال دوقطبی یا روان پریشی پس از زایمان رنج میبرید، سوال میکند. همچنین ممکن است سطح تیروئید شما بررسی شود تا از عملکرد طبیعی آن مطمئن شوید. کمکاری تیروئید میتواند همان علائم افسردگی پس از زایمان را ایجاد کند.
فهرست مطالب
راه های درمان افسردگی بعد از زایمان کدامند؟
افسردگی پس از زایمان (PPD) گاهی در طی سه ماه پس از زایمان به خودی خود برطرف میشود. اما اگر در عملکرد طبیعی شما در هر زمان اختلال ایجاد کند، یا اگر Baby blues بیش از دو هفته طول بکشد، باید به دنبال درمان باشید. حدود ۹۰٪ از زنانی که افسردگی پس از زایمان دارند با موفقیت میتوانند با دارو یا ترکیبی از دارو و روان درمانی، درمان شوند.
شرکت در یک گروه پشتیبانی نیز ممکن است مفید باشد. در موارد افسردگی شدید پس از زایمان یا روانپریشی پس از زایمان، ممکن است بستری در بیمارستان لازم باشد. گاهی اوقات، به ویژه اگر علائم شدید باشد، ممکن است از درمان الکتروشوک (ECT) برای درمان افسردگیهای شدید همراه با توهم (تصورات غلط) یا هذیان (باورهای غلط) یا افکار طاقت فرسای خودکشی استفاده شود.
بهتر است هرچه سریعتر به دنبال درمان افسردگی بعد از زایمان باشید. این بیماری اگر دیر تشخیص داده شود یا اصلاً تشخیص داده نشود، ممکن است وضعیت بدتر شود. همچنین، متخصصان دریافتهاند که کودکان میتوانند تحت تأثیر افسردگی پس از زایمان درمان نشده والدین قرار بگیرند. چنین کودکانی ممکن است بیشتر مستعد اختلالات خواب، اختلال در رشد شناختی، ناامنی و اختلالات مزاجی مکرر باشند.
داروهایی برای افسردگی پس از زایمان
اولین قدم در درمان، رفع مشکلات فوری مانند خواب و تغییر اشتها است. داروهای ضد افسردگی از راه های درمان افسردگی بعد از زایمان بوده و معمولاً برای این امر بسیار موثر هستند. شما و پزشکتان باید در مورد استفاده و انتخاب داروهای ضد افسردگی در صورت شیردهی تصمیم دقیق بگیرید.
برخی از داروهای ضد افسردگی به مقدار کم در شیر مادر ترشح میشوند. سایر داروها مانند لیتیوم در شیردهی بحثبرانگیزتر هستند زیرا ممکن است باعث مسمومیت نوزادان شوند، اگرچه در مورد اینکه لیتیوم خطر واقعی ایجاد کند بحث وجود دارد. با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود صحبت کنید تا مشخص شود آیا مزایای درمان ضد افسردگی بیش از خطر است.
اگر داروی ضد افسردگی مصرف میکنید، احتمالاً به شما توصیه میشود که حداقل شش ماه تا یک سال آن را مصرف کنید تا از عود بیماری جلوگیری کند و سپس آن را کاهش دهید یا بسته به علائم و سابقه آن، مصرف آن را در مدت بیشتری ادامه دهید.
همچنین، اگر دوره قبلی افسردگی پس از زایمان داشتهاید، ممکن است ارائه دهنده خدمات بهداشتی پزشکی شما را به شما پیشنهاد دهد که داروهای پیشگیرانه را اندکی پس از تولد کودک یا در دوران بارداری مصرف کنید. بیشتر داروهای ضد افسردگی خطرات عمدهای برای جنین در حال رشد ندارند، اگرچه همه داروها خطرات بالقوهای دارند.
برخی از داروهای ضد افسردگی از جمله مهارکنندههای انتخابی جذب مجدد سروتونین Celexa ، Paxil ، Zoloft و Prozac هنگام ابتدای بارداری با نقایص قلبی و جمجمهای همراه هستند. گزارشهای قدیمیتر که برخی از داروهای ضد افسردگی سهحلقهای ممکن است باعث تغییر شکل اندام شوند در مطالعات مدرنتر و جامعتر تأیید نشدهاند.
بسیاری از زنانی که زایمان کردهاند نمیخواهند بلافاصله باردار شوند. با این حال، اگر تحت درمان افسردگی بعد از زایمان هستید، ممکن است بخواهید یک روش جلوگیری از بارداری به غیر از قرصهای جلوگیری از بارداری را انتخاب کنید، که ممکن است گاهی علائم افسردگی را تشدید کند. با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود صحبت کنید تا تصمیم بگیرید که کدام روش پیشگیری از بارداری برای شما بهتر است.
رواندرمانی و افسردگی پس از زایمان
روان درمانی یا گفتاردرمانی معمولاً به تنهایی یا با داروهای ضد افسردگی برای درمان PPD تجویز میشود. ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی شما، میتواند شما را به یک متخصص بهداشت روان واجد شرایط و متخصص در درمان افسردگی بعد از زایمان معرفی کند. یک درمانگر میتواند از حمایت عاطفی برخوردار شود و به شما کمک کند احساسات خود را درک کرده و اهداف واقعگرایانهای را که برای غلبه بر افسردگی پس از زایمان بسیار مهم است، توسعه دهد.
گروههای پشتیبانی از افسردگی پس از زایمان
اگر PPD را تجربه کنید، گروههای پشتیبانی ممکن است یکی از راههای درمان افسردگی بعد از زایمان باشند. آنها ممکن است اطلاعات و ایدههای مفیدی در مورد چگونگی کنار آمدن بهتر با استرسهای روزمره ارائه دهند.
ورزش به عنوان یکی از راه های درمان افسردگی بعد از زایمان
ورزش میتواند به بالا بردن روحیه کمک کند. پس از بهبودی جسمی از زایمان، سعی کنید هر روز کمی ورزش کنید. یک مطالعه نشان داده است که ورزش شدید پس از بهبودی از زایمان با افزایش احساس رفاه همراه است. ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی واند به شما کمک کند تا برنامه ورزشی مناسب خود را تنظیم کنید. در حالی که در حال بهبودی از افسردگی پس از زایمان هستید، احتمالاً ماه به ماه شاهد بهبودی خواهید بود. توجه داشته باشید که علائم شما ممکن است قبل از قاعدگی به دلیل نوسانات در هورمونها شعلهور شود.
زندگی با افسردگی بعد از زایمان
ضمن بهبودی از افسردگی بعد از زایمان، سعی کنید برای خود وقت بگذارید. هر روز از خانه بیرون بروید، حتی اگر فقط برای پیادهروی در اطراف بلوک باشد. برای کمک عاطفی و خانگی به خانواده و دوستان حمایتی کمک کنید. سعی نکنید همه کارها را خودتان انجام دهید. پیوستن به یک گروه حمایت از مادران جدید یا شروع یک گروه در منطقه خود را در نظر بگیرید.
درمانهای جایگزین برای افسردگی بعد از زایمان
اگر مبتلا به افسردگی پس از زایمان هستید و نمیخواهید داروهای تجویز شده را مصرف کنید، ممکن است به دنبال درمان مکمل یا جایگزین به همراه مشاوره و کارهای روزمره باشید که میتوانید برای کمک به خود در بهبود بهتر احساسات انجام دهید.
درمانهای مکمل آنهایی هستند که همراه با مراقبتهای پزشکی منظم از آنها استفاده میکنید. درمانهای جایگزین آنهایی هستند که شما به جای داروهای استاندارد استفاده میکنید. برخی از این موارد ممکن است افسردگی پس از زایمان را کاهش دهند و یکی از راه های درمان افسردگی بعد از زایمان باشند.
همیشه قبل از هر چیز جدید، به خصوص مکملهای غذایی یا گیاهی، با پزشک خود مشورت کنید. فقط به دلیل طبیعی بودن آنها به این معنی نیست که عوارض جانبی ندارند.
یوگا. ورزش یک روش اثبات شده برای رفع افسردگی خفیف تا متوسط است. در یک مطالعه روی مادران تازه افسرده، بیش از سه چهارم آنها که هفتهای دو بار یوگا میکردند، بهتر شدند.
ماساژ. قدرت بهبود لمس ممکن است تأثیر مثبتی بر افسردگی پس از زایمان داشته باشد. اگرچه مطالعات بیشتری مورد نیاز است، یافتهها نشان میدهد که ماساژ به بهبود علائم کمک میکند.
آموزش آرامش. یادگیری چگونگی تسکین خود میتواند به شما کمک کند تا با افسردگی کنار بیایید. بیش از ده تحقیق نشان داده است که آموزش آرامسازی میتواند به بهبودی شما کمک کند.
نمونههایی از تکنیکهای آرامسازی عبارتند از:
- تنفس عمیق
- تصویرسازی ذهنی
- خود هیپنوتیزم
مراقبه. یادگیری مراقبه به شما اجازه میدهد “در لحظه وجود داشته باشید”. شما روی تنفس تمرکز کرده و افکار خود را رها میکنید. این ممکن است در افسردگی به شما کمک کند.
کدام یک از روشها اثبات شده نیستند؟
مکملهای گیاهی و غذایی. تحقیقات بیشتری در مورد چگونگی تأثیر مکملهای غذایی بر افسردگی پس از زایمان لازم است. مطالعات بر روی چای کوهی، که یک درمان رایج گیاهی برای افسردگی است، نتایج متفاوتی داشته است.
مطالعات روی اسیدهای چرب امگا ۳ نشان میدهد که ممکن است در صورت استفاده با داروهای ضد افسردگی علائم را بهبود بخشد، اما تجزیه و تحلیل بیشتری لازم است. همچنین، مطالعات انجام شده روی مکملهای اینوزیتول، یک ویتامین B و SAMe یا S-Adenosyl Methionine ، نشان میدهد که آنها برای افسردگی مفید نیستند.
طب سوزنی. امتحان کردن آن ایمن است، اما ممکن است به افسردگی شما کمک نکند. چند گزارش نشان میدهد که این روش بهتر از دارونما نبوده است.
نور درمانی. قرار گرفتن در معرض نور شدید میتواند به برخی از انواع افسردگی کمک کند، از جمله در دوران بارداری. اما تحقیقات روی زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان نشان نداده است که درمان با نور شدید موثر است.
کدام یک از داروهای ضد افسردگی، افسردگی بعد از زایمان را درمان میکنند؟
پزشک یا ارائه دهنده خدمات درمانی شما را مبتلا به افسردگی پس از زایمان تشخیص داده اند. حالا چی؟ اول، و مهمتر از همه، خجالت نکشید و شرمنده نباشید. بسیاری از مادران جدید، بعد از بچهدار شدن با طیف وسیعی از احساسات روبرو میشوند. شما برای کمک گرفتن کار درستی انجام دادهاید.
روشهای مختلفی برای درمان افسردگی پس از زایمان وجود دارد. پزشک شما احتمالاً در مورد اینکه آیا میخواهید به یک مشاور مراجعه کنید با شما صحبت خواهد کرد. او همچنین ممکن است در مورد مصرف داروهای ضد افسردگی، داروهایی که افسردگی را درمان میکنند، با شما صحبت کند و همچنین باید به شما کمک کند تا بیشتر شبیه خودتان باشید.
داروهای ضد افسردگی چگونه کار میکنند؟
داروهای ضد افسردگی روی برخی مواد شیمیایی مغز تحت عنوان انتقال دهندههای عصبی تأثیر میگذارند. داروهای ضد افسردگی زیادی وجود دارد. برخی از انواع آنها روی مواد شیمیایی مغز متفاوت از سایر مواد کار میکنند و این داروها به عنوان یکی راههای درمان افسردگی بعد از زایمان هستند. بسیاری از داروهای ضد افسردگی جدید نسبت به داروهای قدیمی عوارض جانبی کمتری دارند. اما هر کدام مواد شیمیایی مختلف مغزی را هدف قرار میدهند، بنابراین برخی از داروها برای افراد خاص بهتر از دیگران کار میکنند.
داروهای ضد افسردگی جدید عبارتند از:
- بوپروپیون (ولبوترین، زیبن)
- اسکیتالوپرام (لکساپرو)
- فلوکستین (روزاک، سارافم)
- پاروکستین (پاکسیل)
- سرترالین (زولوفت)
داروهای ضد افسردگی قدیمی عبارتند از:
- آمیتریپتیلین (الاویل)
- دسیپرامین (نورپرین)
- داکسپین (دپتران، سینکون)
- ترانیل سیپرومین (پارنات)
- تریمی پرامین (سورمونتیل)
چندین هفته طول میکشد تا داروهای ضد افسردگی کاملاً موثر باشند، بنابراین صبور باشید. اگر تسکین پیدا نکردید، به پزشک یا مشاور خود بگویید. ممکن است با دوز متفاوت یا داروی دیگر بهتر عمل کنید. شما و پزشک میتوانید دارو یا ترکیبی از داروها را پیدا کنید که برای شما بهتر باشد.
داروی تزریقی
گاهی اوقات، علائم ممکن است شدید شود و پزشک ممکن است بستری در بیمارستان را بررسی کند. دارویی به نام برکسانولون که به مدت چند روز به صورت داخل وریدی تجویز میشود ممکن است کمک کند. خطر آرامبخشی بیش از حد و از دست دادن هوشیاری ناگهانی وجود دارد.
اثرات جانبی
داروهای ضد افسردگی جدید موجود در بازار عوارض جانبی کمی دارد، اما باید مراقب موارد زیر باشید:
- حالت تهوع یا استفراغ
- سرگیجه
- بیقراری
- مشکلات جنسی
- مشکل خواب
- افزایش وزن یا کاهش وزن
- سردرد
- اسهال
- خشکی دهان
داروهای ضد افسردگی قدیمی ممکن است باعث موارد زیر شوند:
- خشکی دهان
- تاری دید
- یبوست
- مشکل در تخلیه مثانه
- احساس خستگی
- اشتها و افزایش وزن بیشتر
- سرگیجه هنگام ایستادن
- تعریق زیاد
آیا با مصرف داروی ضدافسردگی میتوانم شیر دهم؟
اگر هنوز کودک شما شیر میخورد، احتمالاً فکر بکنید که آیا مصرف داروهای ضد افسردگی بیخطر است یا نه؟ به احتمال زیاد بله، بستگی به دارو دارد.
داروهای ضد افسردگی به میزان بسیار کمی در شیر مادر دیده شده است. مطالعات نشان داده است كه هيچ يك از داروهاي قديمي و جديد اثرات مضري بر نوزادان ندارند. اما حتماً فقط برای این که ایمن باشید به پزشک خود بگویید.
فراتر از پزشکی
حتی اگر پزشک برای شما دارو تجویز کند، باز هم ممکن است بخواهید به عنوان بخشی از درمان خود در مورد شرکت در جلسات مشاوره یا گفتگو درمانی فکر کنید. همچنین، مهم است که هر روز از خود مراقبت کنید تا به تقویت روحیه شما کمک کند. شما باید:
- بیشتر بخوابید.
- ورزش کنید.
- غذاهای سالم بخورید.
- فعالیتهای سرگرمکننده انجام دهید.
- کمی برای استراحت وقت بگذارید.
آیا برای افسردگی پس از زایمان به گفتار درمانی نیاز دارم؟
وقتی افسردگی پس از زایمان دارید، میخواهید تا تسکین پیدا کنید. شما باید دوباره مانند خود احساس کنید و لذت بردن از کودک جدید خود را شروع کنید. پزشک شما میتواند به شما کمک کند و مشاوره و گفتار درمانی برای بسیاری از خانمها بخشی از راهحل است.
گفتار درمانی چیست؟
افسردگی پس از زایمان نوعی شدید از افسردگی بالینی است که مربوط به بارداری و زایمان است. همانند سایر موارد افسردگی، پزشکان معمولاً مشاوره را که به آن گفتار درمانی نیز میگویند، به عنوان یکی از انواع درمان پیشنهاد میکنند. اگر شما و پزشکتان تصمیم بگیرید که این به شما کمک میکند، به طور منظم با یک مشاور ملاقات خواهید کرد تا صحبت کنید.
برای آمادهسازی نیازی به انجام کار خاصی نیست. مشاور شما درباره زندگی شما سوال خواهد کرد و مهم این است که صادقانه پاسخ دهید. درباره آنچه میگویید مورد قضاوت قرار نخواهید گرفت و هر آنچه در مورد آن صحبت میکنید فقط بین شما خواهد بود. مشاور شما به شما میآموزد که چگونه به برخی چیزها متفاوت نگاه کنید و چگونه برخی از عادتها را تغییر دهید تا به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید. درمان برای همه شخصی است، اما زنان در مشاوره افسردگی پس از زایمان اغلب در مورد موضوعاتی خاص بحث میکنند از جمله:
- احساسات. آیا شما احساس غرق شدن دارید؟ آیا با نوزاد جدید خود ارتباط خوبی برقرار می نید؟
- اعتقادات. آیا فکر میکنید در نحوه رفتار مادرانهی خود کوتاهی میکنید؟
- رفتار. چه کاری ممکن است انجام دهید که باعث میشود احساس شما خیلی پایین باشد؟
- زندگی شما در حال حاضر. خیلی عوض شدهاید و آیا تنظیم کردن امورات برای شما دشوار است؟ آیا زندگی قبل از کودک خود را از دست میدهید؟
- تاریخچه شما. به نظر شما چه جزئیاتی درباره شما – مثلاً گذشته، خانواده و شریک زندگی شما – مهم است؟
مشاوره چگونه کمک میکند؟
برای زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان دو نوع روش درمانی وجود دارد:
- رفتار درمانی شناختی. شما و مشاورتان برای شناسایی، سپس تغییر افکار و رفتارهایی که برای سلامت روان شما مضر هستند، همکاری میکنید.
- درمان بین فردی. درمانگر به شما کمک میکند رفتار خود را در روابط خود بهتر درک کنید و مشکلات را حل کنید.
برای بهرهمندی بیشتر از هر دو نوع روش درمانی، باید به طور منظم در جلسات شرکت کنید. ممکن است مشاور شما بخواهد هفتهای یا شاید کمتر و بیشتر شما را ملاقات کند. مشاوره شما میتواند برای چند هفته یا چند ماه یا یک سال یا بیشتر به طول انجامد. مدت زمان به آنچه شما و مشاورتان در مورد آن بحث میکنید بستگی دارد.