در طب سنتی برای استفاده از خواص بهار نارنج از آن بهصورت انواع نوشیدنی، دمنوش، چای، اسانس عطرها، گز، سوهان و مربا استفاده میشود.
شکوفهی درخت نارنج را «بهار نارنج» گویند. درخت نارنج در مناطق نسبتا گرم و مرطوب میروید و در سرمای ده الی پانزده درجه زیر صفر دوام نمیآورد. نارنج پایهی بسیار خوبی برای پیوند شاخه های نارنگی یا پرتقال است. مناطق رویش درخت بهار نارنج در مناطق مرطوب شمالی و جنوبی ایران است. بلوارها،حاشیه خیابانها، حیاط خانهها و باغهای شهرهای شمالی و جنوبی مانند شیراز پر است از درختان نارنج که در فصل بهار شکوفه میدهند. در شیراز به میانه فروردین که میرسد، غنچه های کوچک سفید رنگ در میان برگهای همیشه سبز درختان نارنج دیده میشود و عطرش مشام مردم شهر و مسافران را پر میکند. روزهای اردیبهشت در شیراز هر نفس که فرو میدهی سرشار ازعطر بهار نارنج است.
اگرچه پخته شده گل بهار نارنج بهصورت مربا طرفداران زیادی پیدا کرده؛ ولی از خواص طبیعی و دارویی آن به صورت گل خشک و به خصوص عرق بهار نارنج در طب سنتی نمیتوان گذشت.
فهرست مطالب
عرق بهار نارنج
تقطیر شکوفههای نارنج باعث نرم شدن تارهای موی سر میشود.
از جالب ترین خواص بهار نارنج عطر خوش آن است که سبب خوشبو شدن فضای منزل میشود.
اما قابل توجهترین خاصیت عرق بهار نارنج تاثیر آن روی سیستم عصبی بدن است و باعث شادابی و طراوت پوست میشود.
ویتامین C موجود در عرق بهار نارنج سبب میشود نشانههای پیری دیرتر روی صوت پدیدار شوند. عرق بهار نارنج دارای مقدار زیادی انتی اکسیدان است که اثرات منفی و مخرب آلودگی را برروی پوست از بین میبرد. بهخصوص این روزها که مسائل استرسزا از قبیل مسائل مالی، ترافیک شهرنشینی و سایر مشکلات بر روی سلامت کلی انسان از جمله پوست اثر میگذارند.
مداومت در مصرف عرق بهار نارنج برای جلوگیری از بزرگ شدن طحال موثر بوده و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را در فرد کاهش میدهد.
در روزهای گرم تابستان که میزان تعریق بدن افزایش مییابد و خلق و خوی بسیاری از انسانها تغییر میکند برای جلوگیری از این حالت، هرروز نصف لیوان عرق بهار نارنج با نصف لیوان آب، یک قطعه یخ و یک قاشق سکنجبین شیرین مصرف شود.
بهترین و خوشمزهترین ترکیبی که در تابستان جهت پیشگیری از گرمازدگی میتوان استفاده کرد عرق بهار نارنج به همراه گلاب و آب است.
اما با همه اینها باید توجه داشت که استفاده زیاد از عصاره بهار نارنج در افراد مبتلا به بیماری قلبی سبب بالا رفتن فشار خون و افزایش ضربان قلب میشود.
دمنوش بهار نارنج
از خواص دمنوش بهار نارنج میتوان به خاصیت ضد تشنج آن اشاره کرد که برای بیماریهای عصبی و همچنین رفع سکسکه کاربرد دارد.
دمنوش این شکوفه های معطر آرامبخش نیز بوده و چون تشویش و اضطراب را از بین میبرد برای تقویت معده، درمان دردهای شکمی، اسپاسم، سوءهاضمه، نفخ، درمان سردردهای عصبی و میگرنی مناسب است. از آن برای کاهش استرس بیماران قبل از جراحی -بهجای دیازپام- نیز استفاده میشود.
دمنوش بهارنارنج به دلیل آرامبخش بودن خوابآور نیز هست. البته بوئیدن زیاد آن ممکن است اثر معکوس گذاشته و موجب بیخوابی شود.
برای نرم کردن پوستهای خشک و جلوگیری از شکنندگی مویرگها میتوان از دمنوش بهارنارنج استفاده کرد.
طرز تهیه دمنوش بهار نارنج
در طب سنتی اسلامی برای تهیه هرنوع دمنوشی از جمله دمنوش بهارنارنج باید یک قاشق گیاه خشک را در یک و نیم لیوان آب ریخته و ۳ دقیقه بجوشانید تا خواص آن خارج شود. سپس به مدت ۲۰ دقیقه در آن را ببندید و اجازه دهید تا دم بکشد.