امامزاده عبدالله آمل، از مشهورترین امامزادهها در استان مازندران است که سالانه میزبان گردشگران و زائران فراوانی میباشد. از امامزاده عبدالله (علیه السلام) به عنوان یکی از نوادگان امام موسي كاظم (علیه السلام) یاد میشود. امام زاده عبدالله در شهرستان آمل واقع شده است. این امامزده از قدیمیترین اماکن مذهبی در شمال ایران به شمار میرود و همین ویژگی باعث شده که گردشگران و زائران فراوانی در طول سال، به قصد زیارت آن راهی شمال کشور و شهر آمل شوند. آستان امامزاده عبدالله (ع) در بخش مرکزی شهرستان آمل، دهستان بالاخیابان لتکوه قرار دارد. فاصله این بارگاه تا آمل ۱۴ کیلومتر است. برای سفر به امامزاده عبدالله (ع) باید از بزرگراه هراز عبور کنید و در این مسیر با جنگلهای متنوعی روبرومی شوید روستای اسکو محله در سمت راست این امامزده واقع شده است. سراسر این مسیر تا امامزاده عبدالله (ع) مملو از طبیعت سرسبز و دیدنی است که گردشگران زیادی را به دیدن این فضا وسوسه میکند.
فهرست مطالب
قدمت امامزاده عبدالله آمل
این امامزاده از قدمتی طولانی برخوردار است اما بنای قدیمی آن در سالهای ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۰ نوسازي شد. با اینحال این بنا در سال ۱۳۸۹ تخریب گردید و بنای بزرگی در این محل در حال احداث است. ضريح آن از طلا و نقره و به وسيلهٔ هنرمندان ماهر اصفهانى ساخته شده است. در سال ۱۳۵۳ در محل نصب و نيزدر سال۱۳۸۲ به وسيله هيئت امناء مورد مرمت قرارگرفته است. این بقعه دارای محوطهای به وسعت تقریبی ۲۰ هکتار میباشد. زائرسراهای متعددی در اطراف این آستانه احداث شدهاند. اطراف امامزاده عبدالله ۲۱۰ زائرسرا و ۴۱ باب سوئیت قرار دارند که زائران و گردشگران از آنها استفاده میکنند.
از آثار قديمى آستانهٔ امامزاده عبدالله علیهالسلام، میتوان به حوض شفا و مرقد بىبى فاطمه و سقاخانه اشاره کرد که همگی به وسيلهٔ سازمان اوقاف تجديد بنا شدهاند. اطراف این بنای مقدس، تقریبا امکانات یک شهر شامل بازارچه، امكانات رفاهي، بانك، نانوايي، گرمابه عمومي وخصوصي ، مخابرات، نيروي انتظامي، پست، سالن چلوكبابي، كشتارگاه، پاركينگ، پارك و شهربازي وجود دارند. در کنار این امکانات، فضا و محیط اینجا از چشم اندازي زيبا شامل جنگل و كوهستان بهرهمند است که مناظر بسیار زیبایی را در این منطقه بوجود آورده است.
مسیر زیبای امامزاده عبدالله آمل
این امامزاده در میان فضایی مملو از زیبایی قرار گرفته است. وقتی در جادههای استان مازندران به قصد دیدن این مکان مقدس حرکت میکنید؛ در طول مسیر جنگلها، مراتع سرسبز، مزارع شالی و آبشارها را مشاهده میکنید و این فضا تا صحن امامزاده عبدالله ادامه دارد. هنگامی که در جادهٔ هراز به سوی آمل در راهید، پنج کیلومتر مانده به آمل، جادهای از راه اصلی جدا میشود که از میان جنگلهای انبوه، به امامزاده عبدالله می رسد.این مکان مقدس، در شهرستان آمل، بخش مرکزی، شهرآمل، دهستان بالاخیابان لتکوه، روستای اسكومحله محله واقع شده است.
سفر به امامزاده عبدالله(ع)
نگارنده در دهه ۷۰ سفری به همراه چند خانواده به این شهر داشته است. سفر به این مکان معمولا خانوادگی است و آن روز نیز بیشترین زائران را خانوادهها تشکیل می دادند که به صورت گروهی به این مکان آمده بودند. خانواده ها با مینی بوسهای مختلف و به صورت گروهی به امامزاده عبدالله (ع) میآمدند که اکنون نیز کماکان این رویه ادامه دارد. این سفر یکی از خاطرهانگیزترین سفرهایم بوده است. فضای امامزاده معنوی و دوست داشتنی است. اینجا آرامش عجیبی حاکم است و خیلیها برای دوری از ناملایمات زندگی به اینجا پناه می آورند و معمولا دست خالی هم برنمیگردند.
گشتی در جنگلهای بکر
امامزاده عبدالله (ع) دارای جنگلهای بکر و دست نخوردهای است که پس از زیارت میتوانید ساعاتی در این جنگلها به گشت و گذار بپردازید. در مسیرهای امامزاده عبدالله (ع) و راههای روستایی این منطقه ، زمینهای کشاورزی و دشتهای سرسبز وسیعی وجود دارند که از جاذبههای گردشگری منحصر به فردی برخوردار هستند. در این منطقه جنگل وسیعی وجود دارد که درکنار جاده هراز قرار گرفته است. این جنگل مملو از پوشش گیاهی و درختان است که فضاهای بسیار جذابی در این منطقه شکل داده است.
بازار امامزاده عبدالله
این بازار در کنار امامزاده عبدالله قرار دارد و زائران و گردشگران پس از زیارت، سری به این مکان هم میزنند تا بتوانند سوغاتی سفر خود را تهیه کنند. در این بازار انواع محصولات و تولیدات این منطقه وجود دارند و مستقیما به مشتریان ارائه می شوند.