از کجا بفهمیم اعتماد به نفس داریم ؟ شاید تاکنون این سوال برای شما هم پیشآمده باشد و به دنبال روشها و معیارهایی برای تعیین میزان اعتماد به نفس خود باشید.
همه افراد میدانند که داشتن اعتماد به نفس مهم است، اما اکثراً نمیدانند که آیا آن را در وجود خود دارند یا خیر. اعتماد به نفس، نظر شما در مورد خود و تواناییهایتان است. اعتماد به نفس نقش کلیدی در زندگی هر فرد ایفا میکند. از این رو اطلاع از میزان آن اولین قدم برای موفقیت است.
به طور کلی میتوان گفت که همهی ما با اعتماد به نفس به دنیا آمدهایم، اما به مرور محیط اطراف و شکستها آن را کاهش میدهند. با توجه به اهمیت این موضوع در زندگی در این مقاله از ایده آل مگ به برسی پاسخ سؤالاتی مانند از کجا بفهمیم اعتماد به نفس داریم، ویژگی افراد با اعتماد به نفس بالا چیست، علائم کمبود اعتماد به نفس چیست و … میپردازیم. در ادامه همراه ما باشید.
فهرست مطالب
از کجا بفهمیم اعتماد به نفس داریم؟
جالب اینجا است که بدانید اکثر افراد نمیدانند که اعتماد به نفس بالایی دارند تا زمانی که دیگران به آن اشاره کنند، از این رو بسیار طبیعی است اگر نمیدانید که اعتماد به نفس بالایی دارید یا نه.
در بعضی مواقع تشخیص اینکه در کدام از مرحله اعتماد به نفس قرار دارید هم مشکل است. برای تشخیص این موضوعات آزمونهای مختلفی وجود دارد که در این میان یک تست اعتماد به نفس آنلاین و معتبر در ادامه به شما معرفی میشود. با پاسخ به سؤالات این تست، به صورت دقیق، میزان اعتماد به نفس شما به طور کامل توضیح داده میشود.
برای انجام آزمون آنلاین اعتماد به نفس کلیک کنید.
انجام آزمون آنلاین تنها راه اطلاع از میزان اعتماد به نفس نیست، چرا که افراد با اعتماد به نفس بالا دارای تعدادی ویژگی مشترک هستند. در صورتی که این ویژگیها را داشته باشید میتوانید خود را جز این افراد بدانید.
ویژگی افراد با اعتماد به نفس بالا چیست؟
تفاوتی ندارد در چه زمینهای فعالیت میکنید، یکی از نکاتی که همیشه برای موفقیت بیشتر در زندگی توصیه میشود، داشتن اعتماد به نفس بالا است. برای پاسخ دادن به سؤال از کجا بفهمیم اعتماد به نفس داریم؟ باید عادات خود را بررسی کنید.
در ادامه با ۱۰ عادت مهم افراد دارای اعتماد به نفس آشنا شوید؛
۱. میتوانند احساسات خود را کنترل کنند
افراد با اعتماد به نفس میتوانند در همه شرایط احساسات خود را به خوبی کنترل کنند. به همین دلیل است که در شرایط تنشزا این افراد معمولاً آخرین کسانی هستند که وحشت میکنند.
اگرچه آنها هم مانند دیگران احساس درد و ناراحتی میکنند، اما به جای ماندن در شرایط سخت سعی میکنند با انتخاب بهترین راهحل در کمال آرامش خود را از آن شرایط نجات دهند.
۲. با اقتدار صحبت میکنند
اگر فردی با اعتماد به نفس هستید، این مسئله از صدای شما هم آشکار خواهد شد. افراد با اعتماد به نفس با اقتدار، مطمئن و شمرده صحبت میکنند. این افراد با صدای خود حس اطمینان را در مخاطب ایجاد میکنند.
دانش یکی از پایههای اصلی اعتماد به نفس است. اقتدار در نتیجهی دانش و تجربه به دست میآید. افراد مقتدر در صحبتهای خود از عبارات تأکیدی مانند قطعا، مطمعنا، با توجه به شواهد، بیشک و … استفاده میکنند.
چنین افرادی کمتر از کلماتی مانند «هوم»، «مثلا»، «راستش را بخواهید» و … استفاده میکنند، چون این کلمات نشان میدهند که به گفتههایتان اطمینان کامل ندارید.
۳. از حق خود بدون ترس دفاع میکنند
با توجه به اینکه افراد با اعتماد به نفس ارزش خود را میدانند، هرگز اجازه نمیدهند هر چیز و هر کسی باعث ناراحتی آنها شود. این اشخاص پرخاشگر نیستند، اما قاطعانه عمل میکنند.
این بدان معنی است که تا حد ممکن توهینها و اظهاراتی که با تصویر شخصی آنها سازگار نیست را نادیده میگیرند، اما اگر کسی مرزهای خود را پشت سر بگذارد، در کمال آرامش و ادب در مقابل آن فرد ایستاده و از حق خود دفاع میکند.
در بسیاری از مواقع با اینکه فرد میداند حق با اوست، اعتماد به نفس کافی برای ایستادگی در مقابل دیگران و گرفتن حق خود را ندارد. این مسئله باعث میشود تا نتواند دیگران را قانع کند.
بسیاری توانایی ایستادن در مقابل بقیه را شجاعت مینامند، اما مهم نیست چه اسمی بر روی آن گذاشته میشود، حقیقت این است که شخصی که با آرامش و بدون ترس با افراد روبرو میشود شخص با اعتماد به نفسی است.
رایجترین نشانه یک فرد بیاعتماد به نفس نیاز به تحت تأثیر قرار دادن همه افراد و قرار گرفتن در مرکز توجه است. دلیل این رفتارها بسیار ساده است. این افراد نیاز دارند بدانند که همه مردم آنها را دوست دارند و از آنها ناراحت نشوند. از این رو حتی اگر ناحقی صورت بگیرد نمیتوانند از خود دفاع کنند.
۴. به زبان بدن خود توجه میکنند
افراد با اعتماد به نفس میدانند که نحوهی ایستادن آنها، نگرش افراد را نسبت به آنها تعیین میکند. از این رو همیشه راست ایستاده و سر و چانه خود را بالا نگه میدارند. قوز کردن و خمیده ایستادن، ظاهر فرد را به گونهای نشان میدهد که فردی ضعیف و نامطمئن است.
افراد با اعتماد به نفس هنگام صحبت دستان خود را از جیب خارج کرده و در معرض دید دیگران قرار میدهند. نگه داشتن دستان در جیب نشاندهندهی اعتماد به نفس پایین، استرس داشتن، عصبی بودن و … است.
یکی از نشانههای اصلی افرادی که به خودباور دارند، برقراری ارتباط چشمی مؤثر با مخاطبانشان حین صحبت است.
۵. همیشه در حال یادگیری هستند
همانطور که میدانید دانش، اعتماد به نفس را تقویت کرده و ناآگاهی شک را دامن میزند. یکی از راههای افزایش اعتماد به نفس در بزرگسالان، یادگیری بیشتر است.
اما یادگیری مزایای دیگری نیز برای افراد با اعتماد به نفس دارد. یادگیری به آنها کمک میکند دیگران، خود و زندگی را بهتر درک کنند.
۶. نیازی به پایین آوردن افراد دیگر ندارند
در پاسخ به سؤال از کجا بفهمیم اعتماد به نفس داریم بهتر است بدانید افراد با اعتماد به نفس، لازم نمیبینند همیشه و در همه جا برنده باشند.
با توجه به اینکه آنان جایگاه خود را در زندگی میدانند، نه تنها از درخشش دیگران نمیترسند، بلکه از موفقیت آنها خوشحال هم میشوند. این بدین معناست که این افراد فکر نمیکنند که لازم است برای بالا بردن خود بقیه را به پایین بکشند.
افراد بیاعتماد به نفس اکثراً به دیگران توهین کرده و آنها را خرد میکنند تا راهی برای برتر نشان دادن خود پیدا کنند. این افراد دیگران و موفقیتهایشان را تهدیدی برای خود میدانند که باید از آن خلاص شوند.
افراد با اعتماد به نفس موفقیت دیگران را تهدید نمیبینند، چون به تواناییهای خود اطمینان داشته و میدانند که همیشه پیروز شدن، امکانپذیر نیست.
۷. وسواس فکری ندارند
افراد با اعتماد به نفس مسائل مختلف را بررسی میکنند اما هرگز بیش از حد به چیزی فکر نمیکنند. آنها باور دارند که موفق میشوند، از این رو بابت هر مسئلهی کوچکی نگران نشده و ذهن خود را درگیر آن نمیکنند.
این افراد حتی هنگامی که مشکلی پیش میآید با خونسردی کامل به دنبال روشی برای درست کردن اوضاع میگردند. به همین دلیل است که اکثر مردم ترجیح میدهند در شرایط سخت، اطراف خود را با افراد با اعتماد به نفس پر کنند.
۸. بر نقاط قوت خود تمرکز میکنند
تمرکز بر روی نقاط ضعف باعث از بین بردن اعتماد به نفس میشود.متأسفانه،متاسفانه ذهن به طور طبیعی به تمایل به تمرکز بر روی نقاط ضعف دارد. یکی از راههای غلبه بر این مشکل و بالا بردن اعتماد به نفس، داشتن فهرستی از نقاط قوت خود است که هر وقت احساس ناراحتی کردید با خوشحالی آنها را به خود یادآوری کنید.
همه میدانند که هیچ فردی بینقص نیست، اما تنها تعداد محدودی از افراد میتوانند نقاط ضعف خود را هم دوست داشته باشند و از آنها خجالت نکشند.
۹. هنگامی که از دیگران قدردانی میکنند، انتظار دریافت تعریف و تمجید در جبران را ندارید
وقتی به خود اعتماد دارید، نظرات و تعریفات شما از بقیه هم واقعیتر هستند. دیگر به دنبال این نیستید که به شما گفته شود که لباس قشنگی پوشیدهاید یا شخصیت بینظیری دارید. از این رو تنها در موارد مورد نیاز و به اندازه از دیگران قدردانی میکنید.
افراد با اعتماد به نفس پایین نیاز دارند تا به طور مداوم مورد تعریف و تمجید اطرافیان قرار بگیرند. متداولترین روش شنیدن تعریف تمجید از خود، قدردانیهای مکرر و بیدلیل از دیگران است.
۱۰. از انجام کارهای سخت و بزرگتر هراسی ندارند
اعتماد به نفس به شما شجاعتی در زمینهی کار میدهد که اکثر افراد در کار نخواهند داشت. این شور و نشاط به شما کمک میکند در دفتر کار نتیجه بهتری گرفته و در هر عرصهای که فعالیت کنید بازده بیشتری داشته باشید.
در محل کار، اعتماد به نفس شما در نتایج کارتان نمایان میشود. طی یک جستجوی کوتاه در میان همکارانتان خواهید دید افرادی که بیشترین اعتماد به نفس را دارند، کسانی هستند که در کار خود موفقتر بوده، بهترین نتایج را گرفته و همیشه به دنبال انجام کارهای سختتر و به چالش کشیدن خود هستند.
علائم کمبود اعتماد به نفس کدام اند؟
بسیاری به اشتباه فروتنی را با اعتماد به نفس پایین اشتباه میگیرند. اعتماد به نفس پایین تأثیرات مخربی از جمله صحبت نکردن در کلاس یا جلسات کاری، گوشهگیری، افسردگی، تنهایی و … به همراه خواهد داشت.
اما نکته مهم این است که درمان اعتماد به نفس پایین کار سختی نیست. شناختن نشانههای اعتماد به نفس پایین، اولین قدم در افزایش اعتماد به نفس است.
در ادامه به برسی علائم کمبود اعتماد به نفس به صورت خلاصه میپردازیم تا با آگاهی از آنها بتوانید فرایند تغییر را آغاز کنید.
- مشکل در آغاز یک مکالمه و بیان کردن نیازها، خواستهها و احساسات خود
- ترس از شرکت در موقعیتهای اجتماعی بدون حضور دوستان
- عذرخواهیهای مکرر و بیدلیل برای چیزهایی که هیچ کنترل و مسئولیتی در قبال آنها ندارید
- تمایل به تقلید از آنچه دیگران انجام میدهند، میگویند و میپوشند
- نداشتن قدرت تصمیمگیری قاطعانه
- خجالتی بودن
- بیارزش و بیاستعداد دانستن خود
- مقایسه خود با دیگران
- اشتباه خود را نپذیرفتن
- زودرنج بودن
برای درمان اعتماد به نفس پایین چه باید بکنیم؟
بسیاری از افراد موفق اعتماد به نفس را عامل موفقیت خود میدانند. اما اکثراً دربارهی نحوهی به دست آوردن آن حرفی نمیزنند، چرا که اعتماد به نفس بر اساس عوامل مختلفی ساخته میشود.
تمرینهای زیادی برای افزایش اعتماد به نفس در زنان، مردان و کودکان وجود دارد که میتوان با استفاده از آنها نسبت به آنچه هستید، احساس خوشبختی و افتخار بیشتری کنید. در ادامه مطلب چند راهکار ساده و مفید برای افزایش اعتماد به نفس به شما معرفی میکنیم؛
۱. به خودتان عشق بورزید
در پاسخ به سؤال از کجا بفهمیم اعتماد به نفس داریم بهتر است از خود بپرسید چقدر خودتان را دوست دارید؟ هر چه قدر خودتان را بیشتر دوست داشته باشید، بیشتر خود و تواناییهایتان را باور خواهید کرد. در نتیجه اعتماد به نفستان افزایش خواهد یافت.
یک تمرین خوب برای افزایش اعتماد به نفس این است که با خود به مهربانی صحبت کنید. درست همانند وقتی که با همسران خود صحبت میکنید. یکی دیگر از این تمرینات نوشتن یک فهرست از ویژگیهایی مثبت خودتان است. به مرور زمان فهرست نقاط قوت، ملکه ذهن شما میشود.
۲. جسارت خود را افزایش دهید
شکست دشمن شما نیست، بلکه ترس از شکست است که واقعاً انسان را فلج میکند. اگر اهداف و رویاهای بزرگی داشته باشید، ممکن است احساس خستگی بیش از حد و ناامیدی به سراغتان بیاید.
در چنین لحظههایی باید تمام شجاعت، انگیزه و اهداف خود را جمع کنید. هر فرد موفقی روزی ترسیده و ناامید شده، اما به کار خود ادامه داده و ریسک کرده است، چون انگیزه او بزرگتر از ترس شکست بوده است؟
۳. برای خود چالش ایجاد کنید
اعتماد به نفس با موفقیت بیشتر میشود. اگر به اهداف کوچک و بزرگ برسید، احساس بهتری در مورد خود خواهید داشت.
سریعترین راه برای ورود به چنین فرآیندی، انجام کارهایی است که قبلاً هرگز انجام ندادهاید یا میترسید که امتحان کنید. برای مثال میتوانید علیرغم ترس از ارتفاع، در تعطیلات بعدی خود زیپ لاین را امتحان کنید.؟
هدف از این چالشها صرفا انجام یک کار پرهیجان نیست، بلکه هدف|آزمایش و اثبات تواناییهای شماست. علاوه بر این دستاوردها، شما اهداف کوتاهمدت خود یعنی مقابله با ترس و تجربه کارهای جدید را به دست خواهید آورد.
۴. از درخواستهای خود خجالت نکشید
افرادی که فاقد اعتماد به نفس هستند اغلب نیاز خود به کمک را پنهان میکنند. بیشتر ما هنگام کمک خواستن از دیگران احساس خجالت یا ناراحتی میکنیم. این موضوع نشاندهندهی آسیبپذیری و کمبود اعتماد به نفس است.
توانایی درخواست کمک به صراحت در واقع نشانه قدرت است. افراد موفق دائماً درخواستهای خود را قاطعانه و قدرتمند مطرح میکنند. در واقع، هرچه تقاضای شما قویتر بیان شود، پنجرههای بیشتری از موفقیت به روی شما باز خواهد شد.
۵. دست از سرزنش بردارید
وقتی به طور مداوم دیگران یا خودتان را در هنگام بروز مشکلات و سختیها سرزنش کنید، تمرکز خود را از کار و هدف اصلی منحرف میکنید.
سعی کنید در هنگام روبرو شدن با مشکلات، موقعیت را ارزیابی و راهحل مناسب پیدا کنید. با پیدا کردن راه حل، رفته رفته به تواناییهای خود ایمان خواهید آورد و به بیان دیگر اعتماد به نفستان به تدریج افزایش خواهد یافت.
۶. لحن بیان خود را تقویت کنید
هنگام صحبت با دیگران، کلماتی را انتخاب کنید که قدرت و دانش شما را به مخاطب منتقل کرده و نگرش مثبت و توانایی از شما در ذهن فرد مقابل ایجاد کند. در ادامه چند مثال ساده از نحوهی بهبود لحن بیان را بررسی میکنیم:
- برای بیان مقاصد خود از افعال اعلانی استفاده کنید؛ یعنی به جای اینکه بگویید «من میتوانم به هدف فروش خود در پایان ماه برسم» بگویید «من تا پایان ماه به هدف فروش خود خواهم رسید.»
- به جای اینکه از خود بپرسید «چرا نمیتوانم؟» بپرسید «چگونه میتوانم؟»
- کلماتی که باعث ضعیف شدن گفتههای شما میشوند را حذف کنید. برای مثال جمله «اوضاع از کنترل خارج شده است» جمله مطمئنتری نسبت به «من فکر میکنم که اوضاع از کنترل خارج شده است» است.
- از افزودن سؤالات شک دار و بیهوده در انتهای جملههای خود بپرهیزید. برای مثال «ما باید هزینههای خود را کاهش دهیم» بار قویتری از «ما باید هزینههای خود را کاهش دهیم، اینطور فکر نمیکنید؟» دارد.
به خاطر داشته باشید که زبان شما فقط به کلمات محدود نمیشود. در واقع با بهبود زبان بدن برای مثال حالات چهره، حرکات دست، حالت و تن صدا و … هم میتوان به اعتماد به نفس خود بیافزاید. مطالعهی بهترین کتابهای زبان بدن در این فرایند کمک بسیار زیادی میکند.
۷. هرج و مرج را از اطراف خود حذف کنید
برای پاسخ به سؤال از کجا بفهمیم اعتماد به نفس داریم؟ کافی است نگاهی به محیط اطراف خود بیندازید. افراد دارای اعتماد به نفس اکثراً افرادی با برنامه و مرتب هستند. هرج و مرج و بینظمی انرژی مثبت لازم برای حرکت به جلو را از بین میبرد. برای شروع این کار میتوانید از مرتب کردن کمد لباسهایتان شروع کنید.
روند از بین بردن بینظمی و شلوغی شما را ملزم به تصمیم گیریهای کوچک اما قدرتمند میکند که هر یک به شما نیرو میبخشد. این نیروها با مرور زمان به سایر بخشهای زندگی شما نیز منتقل میشود.
۸. به آنچه دیگران فکر میکنند بیش از حد اهمیت ندهید
افراد زیادی در مسیر رسیدن به هدف به شما خواهند گفت که نمیتوانید به هدف خود برسید، این افراد با کلمات خود سعی دارند به شما باورهای منفیای از جمله «هدف شما بیش از حد بزرگ و رویایی است»، «شما آماده نیستید»، «نمیتوانید این کار را انجام دهید» و… را تلقین کنند.
خواه ناخواه این حرفها را میشنوید، اما باید مصمم باشید. به خاطر داشته باشید که اکثر افراد در بیشتر موارد اشتباه میکنند. مردم هر روز دنیا را تغییر میدهند، علیرغم اینکه همه اطرافیان به آنها میگویند این کار انجام نمیشود. خود را باور کنید و به مسیر خود ادامه دهید.
کلام پایانی
در این مقاله پاسخ سؤالاتی از جمله از کجا بفهمیم اعتماد به نفس داریم، ویژگی افراد با اعتماد به نفس بالا چیست، علائم کمبود اعتماد به نفس کدام اند، برای درمان اعتماد به نفس پایین چه باید بکنیم و … را به طور کامل برسی کردیم. با مطالعه آنها میتوانید به راحتی سطح اعتماد به نفس خود را تشخیص داده و در راستای بهبود آن تلاش کنید تا بدرخشید.
اگر درباره روشهای تشخیص میزان اعتماد به نفس و راهکارهای بهبود آن سوالی دارید میتوانید آن را از ما بپرسید.
پرسشهای متداول
اکثر افراد حرفهای دیگران را میشنوند اما به آنها گوش نمیدهند. این موضوع یعنی برای تحت تأثیر قرار دادن و متقاعد کردن دیگران سخن گفتن معمولی کافی نیست.
قدم اول برای متقاعد کردن دیگران باور به خود یا همان اعتماد به نفس است. قدم بعدی به کارگیری لحن بیانی است که اعتماد مخاطب هم جلب شود. سعی کنید هرگز دربارهی پیام خود به طور مستقیم حرف نزنید، بلکه ذهن مخاطب را به طور غیرمستقیم جلب کنید تا زودتر متقاعد شوند.
یکی از اصلیترین دلایل خجالتی بودن، اعتماد به نفس پایین است. برای درمان خجالتی بودن و افزایش اعتماد به نفس راههای زیادی از جمله ورزش کردن، تمرین مهارتهای مکالمهای، افزایش دید واقعگرایانه، هدف سازی امور، انجام تمرینهای ارتباطی مقابل آیینه، انجام کارهای جدید و … اشاره کرد.
سعی کنید در جمعهای مختلف اجتماعی که قرار میگیرید، شما آغازگر مکالمات باشید. ترس خود را از پس زده شدن کنار بگذارید، زیرا پس زدن هیچ ربطی به شخصی که طرد شده ندارد. هدف تلاش برای ارتباط با جامعه است.
راههای فراوانی برای آگاهی از میزان اعتماد به نفس هر فرد وجود دارد. سریعترین راه انجام آزمونهای آنلاین است. با پاسخ به سؤالات این آزمونها، میزان اعتماد به نفس و تیپ شخصیتی شما آشکار میشود.
راه دیگر، بررسی ویژگیهای افراد با اعتماد به نفس بالا است. اگر اشتراکات زیادی با این افراد دارید، پس شما هم اعتماد به نفس کافی دارید.
کسب اعتماد به نفس در زندگی باعث به وجود آمدن آسایش و موفقیت خواهد شد. این موفقیت در تمام جنبههای زندگی اثر خود را نشان خواهد داد.
برای مثال فرصتهای بهتر شغلی، سلامت بیشتر روحی و جسمی، محبوبیت بیشتر، جایگاه اجتماعی بهتر و… همگی با افزایش اعتماد به نفس حاصل میشوند. با توجه به همه این موارد، لازم است اعتماد به نفس خود را افزایش دهیم.