انواع اعتماد به نفس عبارتند از: اعتماد به نفس عمومی که یک ویژگی شخصیتی پایدار است و در اوایل کودکی ایجاد میشود؛ و اعتماد به نفس خاص، که یک وضعیت ذهنی و عاطفی متغیر است و در ارتباط با وظیفه یا موقعیتی خاص است.
امروز و در این مقاله از مجله اینترنتی ایده آل مگ به بررسی ماهیت انواع مختلف اعتماد به نفس خواهیم پرداخت. علاوه بر این، با مهمترین راهکارهای تقویت آنها نیز آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
اعتماد به نفس چیست و چه نقشی در زندگی ما دارد؟
ما از طریق گفتگوی درونی خودکار، عمدتا ناخودآگاه، انواع اعتماد به نفس را ایجاد میکنیم که به موجب آن بر اساس تجربیات خود و بازخورد دیگران، درباره خود قضاوت میکنیم. در حالی که هر دو نوع اعتماد به نفس عمیقا بر افکار، عواطف و رفتار ما تاثیر میگذارند.
سطح اعتماد به نفس عمومی ما در درجه اول، در شرایط جدید و غیرمعمول مهم است، در حالی که اعتماد به نفس خاص، مربوط به عملکرد هر روزهی ما است. سطح بالایی از هر دو نوع اعتماد به نفس برای افراد ضروری است و فرد را قادر میسازد تا بر اطرافیان خود تاثیر بگذارد.
همانند بسیاری از ساختارهای روانشناختی، تعاریف علمی و همچنین رایج در مورد اعتماد به نفس به میزان قابل توجهی متفاوت است؛ به طوری که اکثر مردم آن را به عنوان احساسی که نسبت به خود و تواناییهای خود داریم توصیف میکنند.
اعتماد به نفس میتواند به عنوان سطح اطمینان یک فرد در مورد توانایی او در اداره امور تعریف شود. اعتماد به نفس از طریق فرایندهای داخلی پیچیده قضاوت و خود ترغیبی شکل میگیرد. بنابراین اعتماد به نفس شامل ایجاد احساسی است که به موجب آن، یاد میگیریم که خودمان را درک کنیم و انتظارات خود را از عملکردهای آینده ایجاد کنیم.
انواع اعتماد به نفس کدام است؟
اعتماد به نفس و انواع آن را را به دو شکل مختلف تجربه میکنیم: یا به عنوان یک ویژگی شخصیتی پایدار (اعتماد به نفس عمومی) و یا یک اعتماد به نفس خاص از انجام وظیفه.
به عنوان مثال برای اعتماد به نفس عمومی : «من میدانم که در هر شغلی که صلاحیت آن را داشته باشم به خوبی عمل خواهم کرد.» و مثالی برای اعتماد به نفس خاص، «من میتوانم در تحقیق کمک کنم اما در ایجاد سخنرانیها مهارت ندارم.»
اعتماد به نفس عمومی: ویژگی شخصیتی
سطح اعتماد به نفس عمومی ما مربوط به اعتقادات و قضاوتهای ما در مورد توانایی خودمان، بدون داشتن وظیفه یا زمینه است. این ویژگی که یکی از انواع اعتماد به نفس است، در اوایل زندگی و در متن خانوادهها و سایر محیطهای اجتماعی مانند مهدکودکها و مدرسهها، بعنوان مجموعههایی از قضاوتها و احساسات ما در مورد تواناییهایمان شکل میگیرد.
این ارزیابیهای اولیه کودکی به بخشی از شخصیت ما تبدیل میشوند و در برابر تغییر بسیار مقاوم هستند. سطح اعتماد به نفس عمومی که هر یک از ما در کودکی بهدست میآوریم، در طول زندگی نسبتا ثابت باقی میماند.
برای مثال، اگر به فردی بطور مکرر گفته شود که وقتی در انجام کارهای مختلف کوتاهی میکند، احمق است، تمایل به ایجاد اعتماد به نفس عمومی در سطح پایینی خواهد داشت؛ در حالی که اگر به یک فرد دیگر گفته شود توانایی انجام هر کاری را دارد، سطح بالایی از اعتماد به نفس را تجربه خواهد کرد.
اعتماد به نفس خاص: حالتی ذهنی
سطح اعتماد به نفس خاص ما بیانگر اعتقادات و احساسات ما در مورد تواناییهایمان در انجام یک کار خاص است که در یک زمان خاص با آن روبرو هستیم.
مانند اعتماد به نفس عمومی، اعتماد به نفس خاص هم در درجه اول بر اساس قضاوتهای ما درباره عملکرد ما شکل میگیرد. با این حال، برخلاف اعتماد به نفس عمومی، این یک حالت ذهنی است که تقریبا پس از هر تجربه جدید، به نوعی تغییر میکند.
تعامل اعتماد به نفس عمومی و خاص
ممکن است این سوال پیش بیاید که از کجا بفهمیم اعتماد به نفس داریم؛ افرادی که سطح بالایی از اعتماد به نفس عمومی دارند، برایشان ورود به محیطهای جدید و به عهده گرفتن وظایف جدید آسانتر از افراد با اعتماد به نفس عمومی پایین است. بنابراین در اولین روز کار جدید، یک فرد با اعتماد به نفس عمومی پایین، ممکن است احساس اضطراب و عدم اطمینان بیشتری نسبت به فردی با اعتماد به نفس بالا داشته باشد.
اعتماد به نفس خاص توانایی ما برای مقابله با مشکلات مکرر و آشنا را پشتیبانی میکند. در حالی که اعتماد به نفس عمومی بر توانایی ما برای کنار آمدن با موارد ناشناخته تاثیر میگذارد.
راهکارهای تقویت انواع اعتماد به نفس
همانطور که در بالا بحث شد، اگرچه نمیتوانیم سطح اعتماد به نفس عمومی خود را ارتقا دهیم، اما میتوانیم اعتماد به نفس خاص خود را از طریق یادگیری، تمرین و تفسیر عملکردهایمان به طرز چشمگیری افزایش دهیم.
تحقیقات نشان داده است که استفاده آگاهانه از استراتژیها و تکنیکهای زیر میتواند به ما در دستیابی به تسلط در طیف وسیعی از شرایط کمک کند.
تفسیر تجربههای عملکرد خود
اطلاعات مربوط به اجراها و عملکردهای گذشته ما، خوب یا بد، قویترین و ماندگارترین تاثیر را در اعتماد به نفس ما دارند. ارزیابیهای ما معمولا دشواری کار را در نظر میگیرند، مثلا اینکه چقدر کمک دریافت کردهایم و چقدر برای رسیدن به این عملکردها تلاش کردهایم.
نظارت بر حالات عاطفی و جسمی
توجه به احساسات ناشی از تفکر یا درگیر شدن در یک کار، میتواند به شما کمک کند تا تشخیص دهید اعتماد به نفستان نسبت به آن کم یا زیاد است. به عنوان مثال اگر احساس ترس و اعتماد به نفس را داشته باشیم، احتمالا اضطراب را نیز به زودی تجربه خواهیم کرد.
برای فعالیتهای بدنی ما تمایل داریم که علائم جسمی خود را به عنوان شاخصهای صلاحیت خود تفسیر کنیم. بنابراین، مدیریت احساسات و بازده فیزیکی، میتواند به بهبود اعتماد به نفس ما در انجام کارهای مختلف کمک کند.
توجه به اطرافیان
افراد دیگر با تعیین انتظارات، ارزیابی عملکرد و کمک به ما در درک دلایل موفقیتها و ناکامیها و همچنین حمایت عاطفی از ما با جشن گرفتن پیروزیها و حمایت در شکستها، نقش مهمی در کمک به ما در ایجاد اعتماد به نفس دارند.
برای موثر بودن، ورودی و بازخورد آنها باید باورپذیر باشد و صریحا توانایی اساسی ما را در انجام وظیفه، اعتبار دهد. این عامل بیشترین تاثیر را از افرادی میبرد که از نظر ما دارای تخصص هستند، همچنین دارای اعتبار و اعتماد هستند و نقش مهمی در گفتگوی ما دارند.
مقایسه خود با دیگران
هرچه در انجام کاری تجربه کمتری داشته باشیم، برای ایجاد انتظارات از عملکرد خود، به مقایسه اجتماعی یا مدلسازی بیشتر اعتماد میکنیم.
ما میتوانیم با مشاهده مدلهایی که از نظر خصوصیات شخصی و تجربه عمومی، مشابه ما هستند، بهترین تواناییهای خود را تخمین بزنیم. دیدن اینکه آنها با تلاش و پشتکار به اهداف خود میرسند میتواند منبع قدرتمندی از آرمان و انگیزه باشد.
«اگر او این کار را انجام دهد، من هم میتوانم» یک نتیجهگیری رایج است که میتواند به ما کمک کند تا اعتماد به نفسمان را بسازیم. وقتی اعتماد به نفس ما رو به زوال است، میتوانیم از نمونههای شجاعت دیگران نیز بهرهمند شویم و از آن برای تقویت و راهنمایی خود استفاده کنیم.
کاهش اضطراب عملکرد
اضطراب یا استرس، بر اعتماد به نفس ما در مورد توانایی کنار آمدن تاثیر منفی میگذارند. بنابراین مدیریت اضطراب یک روش مهم برای افزایش اعتماد به نفس در موقعیتهای مستعد اضطراب مانند رویارویی با افراد یا سخنرانی در جمع است.
همانطور که بسیاری از افراد با اعتماد به نفس بالا به طور منظم انجام میدهند، میتوانیم با تکرار واقعه در تصورات خود، اضطراب را کاهش دهیم. با گذشت زمان، این اتفاق در ما اعتماد به نفس ایجاد میکند و می توانیم با انواع مختلف شرایط استرسزا کنار بیاییم.
یکی از راههای ایجاد اعتماد به نفس خاص، تکرار فعالیت در ذهن و ایجاد تصاویر ذهنی از یک عملکرد موفق است. به عنوان مثال، ما میتوانیم یک جلسه مشاوره را در ذهن خود تمرین کنیم. چیزهایی را که ممکن است دیگران بگویند را تصور کنیم و پاسخهای مناسب را در ذهن خود ایجاد کنیم. سپس، وقتی به یک جلسه واقعی میرسیم، قبلا یکبار آن را انجام داده و با تجربه آموختهایم.
سخن پایانی
امیدواریم با استفاده از راهکارهای ارائه شده در این مقاله، بتوانید اعتماد به نفس خود را به خوبی افزایش داده و ضریب موفقیتتان را بالاتر ببرید. فراموش نکنید که در نهایت، تنها خود شما هستید که باید با مشکلات دست و پنجه نرم کرده و از آنها سربلند بیرون بیایید.
اگر شما نیز تجربهای از افزایش اعتماد به نفس خود داشتهاید؛ حتما در بخش نظرات همین مقاله با ما و خوانندگان ایده آل مگ در میان بگذارید.